Phom Penhissa vierailimme tietenkin tarkeimmissa Kambodžan historista kertovissa museoissa. Niita oli turvallisuusvankila nimeltansa S-21 ja Choeung Ekin tappokentat.

Kambodžassa on ollut sotatila 60-luvun lopulta 90-luvulle asti. Kambodžalaiset tukivat Vietnamin sisallissodassa Pohjois-Vietnamia ja estaakseen taman, pommitti USA myos Kambodžaa. Maa joutui punakhmeerien ja Lon Nolin joukkojen valiseen sisallissotaan. Punakhmeerit paasivat voitolle ja hallitsivat maata 1975-1979. 1979 Vietnam valloitti Kambodžan, Vietnamin vallasta maa itsenaistyi 1990. Vietnamin vallan ajan ja sen jalkeekin punakhmeerit jatkoivat sissisotaansa pohjoisen viidakoista ja kukkuloilta.

Kambodžassa asuva kansa on khmeerit ja puhuvat khmeeria. Punakhmeerit on kommunistinen liike, joka syntyi tyytymattomyydesta Lon Nolin hallintoa kohtaan.

Punakhmeerien hallintoaika olikin aika synkkaa aikaa kambodžalaisille. Niina muutamana vuotena tapettiin noin neljasosa porukasta. Eroon haluttiin kaikista koulutetuista eli teloitettavaksi lahti laakarit, opettajat ja muut koulutetut, perheineen. Tappoivat myos buddhalaisia munkkeja ja paljon omia joukkojaan.

Punakhmeerien johtaja halusi jalostaa rodun. Unelmana hanella olisi, etta kaikki kambodžalaiset olisivat maanviljelijoita, jotka viettaisi yksinkertaista elamaa. Han itse oli kuitenkin varakkaasta perheesta ja opiskellut Pariisissa yliopistossa.

Jotta kaikki olisivat maanviljelijoita, kapungit oli tyhjattava. Ihmiset siirrettiin maalle tai tapettiin. Kaupunkilaisperheet hajoitettiin ja siirrettiin maalle peltotoihin. Phom Penh oli tyhja aavekaupunki.

Taydellisen kansakunnan luomisen ohella, Pol Pot varmastikin pelkasi koulutettujen kaupunkilaisten pystyvan vallankumouksellisiin tekoihin, mihin hajallaan olevat maalaiset eivat pysty.

S-21 oli aikaisemmin ollut koulu, josta punakhmeerit tekivat vankilan, jossa kidutettiin ja kuulusteltiin. Moni kuoli siella, mutta suurin osa kuljetettiin tappokentille 15 kilometria kaupungin ulkopuolelle teloitettavaksi. Tappokentille tuodut teloitettiin mahdollisimman nopeasti, yleensa saman paivana, mutta jos oli ruuhkaa niin valilla joutui odottamaan seuraavaan paivaan.

Ketaan ei ammuttu, ei haluttu tuhlata ammuksia. Ihmiset vain riviin ja piikilla tai viidakkoveitsella isku paahan. Niin lahes kaikkien joukkohaudoista kaivettujen kallossa on halkeama tai reika. Lapsia tapettiin ottamalla jaloista kiinni ja pamautettiin paa puuhun. Alueella on eras puu juuri lapsia varten.

Eraassa alueen joukkohaudassa on ruumiita ilman paata. Ovat ilmeisesti omia. Paiden sijainnista ei tietoa.

Kovan kurin alla elivat kaikki hengissa selvinneet. Keneenkaan ei voinut luottaa ja kukaan ei ollut turvassa. Asioista ei uskallettu puhua. Ihmiset nakivat nalkaa. Ihmisten tuli pukeutua samanlaisiin virallisiin vaatteisiin ja kaikilla naisilla oli virallinen polkkatukka.

Pol Pot kuoli 1998 viidakossa. Sotaoikeudenkaynnit maassa ovat alkaeet vuonna 2008.

Taman pienen histoan opiskelun jalkeen ihmetyttaa etta paallisin puoli kambodžalaiset vaikuttavat mitenkaan normaaleilta ihmisilta. S-21:ssa kaydessa, totesin etta en valita tana iltana itikan pistoista.