Champasakista turistibussilla taas vahan etelaan, kohtaan jossa Mekong vahan leviaa, alueen nimi on 4000 saarta. Ihan en onnistunut niita laskemaan, joten on vain uskottava, etta lukumaara tasmaa. Kotisaareksemme valitsimme saaren nimeltaan Don Det.

Saarelle ei ole lankaan autoja eika liittymaa valtakunnan sahkoverkkoon. Sahkoa tehdaan aggrekaateilla satunnaisesti. Paivalla muutamilla on ravintoloilla on musiikkalaitteita ja tehosekoittimia, jotta saadaan turisteille hedelma shakeja. Illan pimentyessa kuuden aikaan kuluu ympariinsa kayntiin horahtavien aggrekaattien hurahduksia. Porina jatkuu voimakkaimpana noin kymmeneen tai yhteentoista, jolloin valot alkavat sammua.

Vesi suihkuin pumpataan suoraan Mekongista. Rannassa on pumppu, joka tyontaa veden sinista putkea pitkin ylos.

Joitakin vuosia aikaismmin saarella asui vain maanviljelioita. Keskella saarta kasvattivat riisia ja asuivat rannoilla. Nyt rannoissa on bungaloveja ja ravintoloita, tosin vain hyvin pienessa osassa saarta vielakaan. Maanviljelijat asuvat nyt riisipeltojen ja turistien valissa.

Aika monialayrittajia ne viljelijat siella. Riisin viljelyn ohessa tarjoa bungaloveja, yllapitavat ravintolaa ja palvelutarjonnassa on myos matkatoimisto ja polkupyoravuokraamo.

Huomattavan rento paikka, edes frendeja ei pyori ravintoloissa. Riippumatossa lohoilya ja Mekongin tuijoittelua seka kortin peluuta siella tapahtuu. Saaennuste nayttaa 37 astetta, joten hyvin menee. Ilmavire viela viilentaa, joten taitaa ilma olla mua viileampaa.

Kodiksemme valitsimme tyypilliseen tyyliin bungalovin rantanakymalla. Auringon laskun puolella, oma terassi, jolla riippumattoja. Kamppa hyvin askeettinen harva lautarakennelma. Takaseinassa on ikkunaluukku, sistuksena sanky ja hyttysverkko.

Viereinen saari oli ihan samanlainen muuten, mutta sielta puuttui turistibungalovit. Siina yritin paatella, miten turismi on juuri paatynyt juuri sille saarelle kuin on. Luultavasti joitain vuosia myohemmin viereisellakin saarella on bungaloveja ja pyoravuokrausta.

Suomalaismaarat pysyvat totutulla tasolla. Bungalovinaapurit suomesta ovat jo viettaneet viikon terassillaan kirjoja lukien, pilvea polttaen ja maailmaa paranten. Toisena naapurina oli livebandi, joka toi juuri oikean leppoisaa tunnelmaa. Soittivat jatsahtaa musiikkia oboella ja puhallusvoimalla toimivalla matkapianolla.

Ensimaisen illan paivallisella suomalaisten maara oli 11/13, iltakaljalla suunnilleen samanlainen suhde. Ihan alyton maara suomalaisia muutenkin silla saarella.

No enhan mina jaksa riippumattomakoilua kuin aina ihan hetken kerrallaan. Teimme oikein iloisen pyorareken naapurisaarelle. Sinne paasi vanhaa rautatiesiltaa pitkin. Laosissa ikina ollut ainoa rautatie on kulkenut naiden kahden saaren lapi. Tavarat on tuotu laivalla etelaisemman saaren etelakarkeen ja lastattu junaan, purettu sitten pohjoisemma saaren pohjoiskarjessa. Saarten kohdalla on niin reippaat vesiputoukset ettei laivoilla ole paassyt valia kulkemaan.

Saarilla on pyorailyyn paljon mukavammassa kunnossa olevat tiet kuin Vang Vienissa. Oli muun muassa hiekka-hiekkatie. Suomessa mita kutsutaan hiekkatieksi, on yleensa jotain soraa, tuolla se oli kuin rantahiekkaa. Naimme niita putouksia, joista ei laivalla paase, uskomattoman hienoja olivat. Varmasti ovat viela paremia sadekaudella kun vetta on enemman, nyt olivat suht vahavetisia.

Jatkoimme pyorillamme hiekkarannalle, jonka hiekka oli niin kuumaa, ettei silla pystynyt ilman sandaaleja kavelemaan millaan  ja kun sandaalin karjista hieman hiekaa tupsahti sisaan, se tosiaan poltti isovarvasta. Rantakahvilassa joutuivat kaynnistamaan aggrekaattinsa vartavasten, jotta saivat tehtya meille vesimelooni shakea.

Kavimme myos melomassa, Mekongin virtaukset tarjosivat pienta haastetta, Suomen jarvet eivat ole opettaneet hallitsemaan virtauksia. Samoja traktorin sisakumeja oli siellakin tarjolla vuokralle kuin Vang Vienissa. Kavimme hetken kellumassa sellaisella, ei kovin rajahtavaa.

Se olikin viimeinen kohde Laosissa, vahan haikeaa. Pidan siita maasta kovin. Tietenkin lahden iloisin mielin Kambodžaa katselemaan.

--------

Ruokainfo:

- kasvisnuudlarikeitto ja tuoreita kevatkaaryleita. Tuoreus tarkoittaa etta niita ei ole uppopaistettu, todella hyvia

- vihrea curry ketto, jauhoinen ja paisetettuja kasveja munalla, epamaarainen

- aamiaiseksi jalleen patontki tomaatilla ja tee. Patongit taalla ovat ihan normaalia ruokaa ja leipa on hyvaa. Ranskalaisten perua.

- pyoraretkella viisi pienta grillattua banaania tikussa ja myohemmin vesimeloni shake, yllattava maistuva kun vesimelooni on muuten aika mauton

- salaattilounas, ihan iloinen

- illalla paistettua inkivaariknaa, nam ja hapanilmelakasveja, slup seka riisia

- aamulla taas patonki, nyt taytteena kaseveja ja keitettya munaa seka laosilainen makea kahvi, ihan hyva

- keittolounas

- illalla vihrea currykeitto kasveilla ja hapanimelakanaa

- aamulla juustopatonki ja hedelma salaatti seka kahvi, yritin syoda kaikki loput Laosin kipit, mutta en onnistunut. Jos joku ihmettelee mun kahvi-intoa, niin tee on niin kurjaa taalla etten viitti sita teeksi kutsua.