Vientianesta siis turistiyobusilla Pakseen. Eipa oltu tosiaan ainoat suomalaiset siinakaan kulkunevossa. En ole missaan aikaisemmin tormannyt tammoiseen suomalaistiheyteen.

Pakse on hyvin tavallinen keskinkertainen keskikokoinen kaupunki. Taino, ehka Laosin mittapuun mukaan jo isohko, silla Laosin viidesta miljoonasta asukkaasta 80% asuu maalla. Kaupungit eivat siis ole juuri minkaan kokoisia.

Paksessa on huhujen mukaan maan suurin tori, jattimainen se olikin. Siella myytiin hedelmia, lihaa, kalaa, kelloja, kultaa, ampareita.... ja ties mita. Torilla paikalliset jo alkoivat tuojottaa mua, mita ei ole tapahtunut aikaisemmin viela taman reissun aikana. Muualla ovat olleet hyvin tottuneita turisteihin, mutta tuolla taisin olla harvinaisempi ilmestys. Enka kylla nahnyt muita turisteja. Torin mopoparikka oli myos mittaa. Kaikkilla kun taalla on samanalaiset mopot, niin ihmettelen milla loytavat siita paikasta omansa.

Iallalla soimme mekongin rannassa kalaa grillista. Sen voi uskoa olevan tuoretta. Siina olimme paivan katselleet Mekongissa kelluvian verkon merkkeja. Kalalla on varmasti ollut lyhyt matka siihen rannan grilliin. Mielenkiintoinen ruokakokemus kun henkilokunta ei puhunut sanaakaan engalantia. On sita ruokaa ennenkin viittoen tilattu. Ongelmaksi silloin usein muodostuu etta veden tilaaminen ei onnistu, on juotava kaljaa.

Turismissa on taalla viela vahan tarjoiteltavaa. Tuktuk kuskeilla ei ole heti tarjota rinkkaselkaiselle jotakin siskonsa tai tatinsa hostellia. Eli homma toimisi niin etta kuskilla on diili jonkun hostellin kanssa, etta tuodessan asiakkaan paikalle, saa jonkun provikan. Eikohan Thaimaalaiset pian sen toimintatavan naille opeta.

Nahtavayyksien edessa on harvemmin oppaita tarjolla. Kulkuneuvojen lahtopaikoilla ei ole ruuanmyyntikojuja.

Toisaalta on helppoa ettei koko ajan tarvitse olla kieltaytymassa kaikesta, mutta valilla se olisi helppoakin kun kaikki tarpeet tulisivat itse mun luokse.

Hirmuista tuputtamistakaan ei ole. Lahes kaikki kaupustelijat uskovat ei:n kun sen heille ihan natisti kerran sanoo.

Naureskelen aikalailla matkakaverilleni, joka liittyi tuossa hetki sitten facebookin pullovesi on turhaa -ryhmaan. Ties kuinka monta pullollista vetta ostaa taalla paivittain.

Paivalampotilat on selkeesti olleet yli 30 astetta, ilallakin tulee viela hiki shortseissa ja t-paidassa. Ennusteet nayttavat tanne 38 astetta. Paivan kuumimmat hetket menee aika hiljakseen. En yhtaan valita. Singaporemaisen lontystelyn olen kylla omaksunut hyvin.

-------

Ruokainfo:

Aamupalaksi Paksessa tonnikalapatonki ja teeta.

Esilounaaksi dragon fruit, hassun nakoinen hedelma jonka nimea en suomeksi tieda. Lounas jatkui nuudelikeitolla.

Paivalliseksi siis grillattua kalaa, jonka kanssa saimme salaatteja, pahkinoita, artsyja chileja seka niita kevatkaarelylelettuja. Ne latyt tulivat paperimaisina rapsakoina, piti kastaa veteen, niin pehmenivat.